Oogstjaar 2017 zal de geschiedenisboeken ingaan als één van de kleinste oogsten van de afgelopen dertig jaar. Streken als Bordeaux, Bourgogne en Alsace verwachten een zeer lage opbrengst. Vorst in het voorjaar en hagel teisterde de wijngaarden. Een beperkte oogst heeft vaak als voordeel dat de kwaliteit van de druiven die alle ellende wel hebben overleeft zeer goed is.

Wijnproducenten in de Elzas over zijn zeer enthousiast over de kwaliteit. De oogst begon dit jaar in de Elzas zeer vroeg. Vanaf 25 augustus mochten wijnproducenten beginnen met oogsten. Traditioneel start de oogst altijd met het plukken van de druiven die gebruikt worden voor de Crémant d’Alsace, dit is de mousserende wijn uit de Elzas. Door deze druiven vroeg te oogsten krijgt de Crémant haar fijne delicate en droge karakter. Iets later worden de druiven geoogst voor de stille wijnen en vaak nog iets later op de Grand Cru’s.

Elke wijnboer bepaald zelf wanneer deze bepaalde druiven oogst, alleen mag men niet oogsten voor de vastgestelde datum, wel later. Afhankelijk van het suiker en zuur gehalte in de druiven en wat voor soort wijn je wilt maken, droog of wat zoeter. Zo begon biologische wijnproducent André Thomas uit Ammerschwihr dit jaar met het oogsten van de Gewurztraminer. Aangezien ze een dit jaar een Gewurztraminer zonder restsuiker willen maken. Dat lukt alleen als je vroeg oogst.

Het is nog wat vroeg om nu al precies te zeggen welke druivenrassen het beste zijn in 2017. Het jaar lijkt nog het meest op 2003 en 2015 in de Elzas. Een koud voorjaar en veel hitte in de zomer met behorende droogte problemen. Dit levert over het algemeen hele mooie Pinots op. Pinot Gris, Pinot Noir maar ook Pinot Blanc zijn waarschijnlijk de wijnen die straks met een gerust hart in huis kunt halen. Riesling heeft over het algemeen lastig bij lange periodes van droogte en hitte, vooral als ze groeien op een Grand Cru waar ze nog meer zon en hitte opvangen. Verwachting is dat Riesling wat meer restsuiker zal hebben dan normaal en dat je de wijnen minder lang kunt bewaren dan bij een koeler jaar als 2014.

Momenteel wordt er nog volop geoogst in de Elzas, de meeste wijnboeren hebben afgelopen week de druiven op de Grand Cru’s geoogst maar nog later worden de druiven geplukt voor de Vendanges Tardives en Selection Grains Nobles. Dat zijn late oogst wijnen waarvan de druiven deels of geheel zijn aangetast door edele rotting.

Door: Domaine Alsace